Cookies
Essentieel
Analyse
Sociaal
Om deze website te verbeteren maken we gebruik van (anonieme) cookies. Bekijk ons privacy statement voor meer informatie
Privacy Instellingen

Kinderen en kanker

Jongeren en kinderen leren omgaan met kanker in het gezin

 

Over dit project

Jongeren en kinderen leren omgaan met kanker werd opgezet door Stichting Huis aan het Water in 2017. In dit project werd aan kinderen en jongeren die te maken krijgen met  kanker in het gezin diverse activiteiten, lotgenotencontact met leeftijdsgenoten, professionele hulp en een luisterend oor aangeboden. Het project is speciaal ontwikkeld voor kinderen en jongeren uit deze kwetsbare leeftijdsgroep om hen beter te helpen om te gaan met deze ziekte en de impact op hun jonge levens. Dankzij uw gift is dit project mogelijk gemaakt.

Namens deze kinderen en jongeren: Hartelijk dank!

 

Draagt u dergelijke projecten een warm hart toe, steun dan het NFtK met een bijdrage.

 

Kinderen en kanker, het project

Jaarlijks doet zich in zo’n 9.000 gezinnen met thuiswonende kinderen de situatie voor dat een van gezinsleden de diagnose kanker krijgt. Verschrikkelijk voor de betrokkene, maar ook een ramp voor de andere gezinsleden. In het medische traject gaat, uiteraard, alle aandacht uit naar degene met kanker. Helaas is er in het geheel van de zorg nauwelijks of geen aandacht voor de overige gezinsleden. Terwijl de impact op hún leven ook groot is.

Uit onderzoek van het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG) blijkt dat ruim een kwart van de kinderen vlak na de diagnose kanker bij een gezinslid zo veel last van spanning heeft dat ze symptomen van posttraumatische stress ontwikkelen. Door extra aandacht en begeleiding is dit te voorkomen.

Speciaal voor kinderen en jongeren in verschillende leeftijdsgroepen die binnen het gezin met kanker zijn geconfronteerd, heeft men dit project opgezet. Deze kinderen krijgen gedurende een aantal dagen ondersteuning bij het leren omgaan met die situatie. Het programma biedt psychosociale hulp, maar omvat ook ontspannende activiteiten. Er is ruimte om op verhaal te komen en om erover te praten met andere kinderen die thuis hetzelfde meemaken. Daarnaast zijn er allerlei sport- en spelactiviteiten, ook in en rond het water. Ook in 2018 gaan deze activiteiten door.

Programma 2018

 

Kinder Splash café (7 t/m 12 jaar)

Het Kinder Splash café is er voor kinderen die te maken hebben met kanker.
Een maal per 14 dagen in de namiddag komen de kinderen bij elkaar.
In het Splash café wordt gekookt, gegeten, worden leuke activiteiten georganiseerd en is er aandacht voor iedereen zijn verhaal.
De activiteiten kan van alles zijn, zoals zwemmen, zeilen, trampolinespringen, knutselen of gezellig een spelletje doen.
Het is een plek waar de kinderen herkenning kunnen vinden omdat er maar weinig kinderen in hun omgeving zijn die echt snappen wat het betekent om een ouder of broer of zus te hebben die kanker heeft.
Meer info  en data Kinder Splas Cafe.

Be Together (12 t/m 15 jaar)

De Time Out Club van Huis aan het Water is er voor jongeren van 12 tot en met 15 jaar die samen komen omdat hun moeder, vader, broer of zus kanker heeft.
Samen en onder elkaar kan worden gepraat, stoom afgeblazen en tips uitgewisseld.
Bij Huis aan het Water wordt het ook belangrijk gevonden dat er onbezorgd leuke dingen kunnen worden gedaan. Idereen kan meedoen aan activiteiten zoals bijvoorbeeld tafeltennis, computerspelletjes, zeilen enz.
Met elkaar worden regelmatig leuke activiteiten en gezellige uitstapjes bedacht.
Meer info en data Be together.

Jongerengroep (16-25 jaar)

De jongerengroep van Huis aan het Water is er voor jongeren van 16 tot en met 25 jaar. Zij hebben allemaal recent of iets langer geleden een gezinslid verloren aan kanker.
Het is fijn om met leeftijdsgenoten, die hetzelfde hebben meegemaakt, te praten: vaak voelt dit als heel waardevol. Je kunt je gesteund, erkend en begrepen voelen. Leren leven met verlies is heel moeilijk, soms nog moeilijker dan je in eerste instantie denkt.
Er zijn heel veel thema’s waarover gepraat kan worden en de onderwerpen worden door de jongeren zelf bepaald. Naast het praten met elkaar is er genoeg tijd voor ontspanning en een lekker hapje eten
Voor Be Together en de Jongerengroep bestaat de begeleiding uit vrijwilligers met een jeugdhulpverleners achtergrond. Er kan een gesprekje worden aangevraagd met de jongeren begeleider als daar behoefte aan is en de vrijwilligers hebben een signaalfunctie en brengen zelf dingen ter sprake als dat nodig is.
Meer info en data Jongerengroep.

 

Begin je eigen actie

Wilt u het Nationaal Fonds tegen Kanker steunen door een eigen actie op te zetten? Dat kan! U kunt bijvoorbeeld een benefietfeest of een sponsorloop organiseren waarvan de opbrengst ten goede komt aan doelstellingen van het NFtK. U bent van harte welkom om uw ideeën met ons te delen.

Het jaarlijkse SKJ-weekend (jongvolwassenen)

De voornaamste reden die deelnemers hebben om zich op te geven is omdat men op zoek is naar lotgenotencontact. De jongeren lopen in hun dagelijks leven tegen bepaalde dingen aan en hebben behoefte om daar eens met anderen over te praten.
De ervaring leert dat juist dit weekend daar een goede informele setting en ontspannen sfeer voor is en daarom tegemoetkomt aan de behoefte.
De deelnemende jongeren geven aan dat het fijn wordt gevonden om eens met jongeren onder elkaar te zijn waarbij je niet hoeft te worden uitgelegd waarom je bij voorbeeld in een rolstoel zit of dat je af en toe in een rolstoel zit en ‘s middags wilt rusten.

De programmering van het weekend wordt met SJK afgestemd. Dit in verband met de samenstelling van de groep jongeren en de specifieke behoeften en omstandigheden van de deelnemers.
Het programma bestond dit jaar uit de overnachtingen van de hele groep in de Leekerhoeve, die daarvoor speciaal is ingericht, een uitstapje met excursie naar Marken en Volendam, een tocht met de Reddingsbrigade boot. Het Huis aan het Water fungeert als centraal punt van waaruit alle activiteiten werden ondernomen zoals beauty and Balance ochtend, spelletjes, de lunches en de barbecue’s, en de ruimte om bij te komen en elkaar te ontmoeten.

 

Stichting  Multifuntioneel Oncologisch Centrum Huis aan het Water

De Stichting bestaat uit een groep enthousiaste deskundige- en ervaringsdeskundige vrijwilligers en professionals die mensen met kanker en hun naasten een warm hart toedragen en hen zoveel mogelijk willen ondersteunen in hun strijd tegen kanker.

In aanvulling op de standaard oncologische behandeling biedt het Huis aan het Water de mensen met kanker en hun naasten:
• Ondersteuning bij het verbeteren van hun welzijn en de kwaliteit van leven;
• Hulp bij de belastende gevolgen van de ziekte of behandeling daarvan te verlichten;
• Ruimte om eigen weerbaarheid en kracht te ontwikkelen; en
• Het leren om te gaan met de ziekte.

Huis aan het Water ligt op een prachtige locatie aan de Gouwzee in Katwoude en is goed te bereiken, zowel met openbaar vervoer als met de auto. (15 minuten vanuit Amsterdam en 10 minuten vanuit Purmerend)

Het profiel van Huis aan het Water

Uitgangspunt is de aandacht voor kwaliteit van leven zowel fysiek als psychosociaal. Hierbij staat niet de ziekte centraal maar de mogelijkheden. Wij bieden zorg en ondersteuning in het leren aanpassen aan een veranderde realiteit en het hervinden van eigen regie.
Huis aan het Water is het eerste huis in Nederland dat alles onder één dak biedt wat niet in het ziekenhuis hoeft plaats te vinden. Het is een integratief project waarbij vrijwilligers en professionals samenwerken en elkaar versterken. Deze samenwerking leidt tot een grote service en klantvriendelijkheid.

Op de hoogte blijven? Meld u zich dan aan voor onze gratis nieuwsbrief.

Naast de inloopfunctie en de psychosociale ondersteuning biedt Huis aan het Water ook fysiotherapie, fitness, bewegingsactiviteiten en diverse service-activiteiten zoals de schoonheidsspecialiste, massage, financieel advies, re-integratie advies en de infotheek. Huis aan het Water heeft bewust gekozen om de fysieke revalidatie aan het concept toe te voegen. Het maakt het Huis laagdrempelig en het zorgt ervoor in tegenstelling tot andere inloophuizen en psycho sociale instellingen dat mannen geen uitzondering in het huis zijn (40% mannen, 60% vrouwen).

De unieke locatie aan de Gouwzee met een prachtige tuin en de aangename sfeer die het Huis uitstraalt zorgen ervoor dat mensen zich snel op hun gemak voelen. Het is een ideale plek voor mensen om hun hoofd even vrij te maken en te werken aan een nieuwe balans, zowel fysiek als psychosociaal.

Meer informatie: Huis aan het Water

‘Tommie’ is het aangrijpende verhaal over een jongetje wiens moeder is overleden aan kanker. ‘Tommie’is geproduceerd door Hooded Hombre en doneerde deze productie aan het Nationaal Fonds Tegen Kanker.
Winnaar Publieksprijs Film by the Sea 2011