Cookies
Essentieel
Analyse
Sociaal
Om deze website te verbeteren maken we gebruik van (anonieme) cookies. Bekijk ons privacy statement voor meer informatie
Privacy Instellingen

Food for Care

Opgehaald                                                                         Streefbedrag: €30.000,-

  • 60% 60%

U kunt deze actie ook steunen met een eigen inzamelingsactie via Facebook

Over dit onderzoek

Tijdens chemotherapie hebben patiënten met ongeneeslijke kanker vaak klachten die een negatieve invloed hebben op het (genieten van) eten. Een maaltijdconcept dat inspeelt op deze klachten zou de conditie van deze patiënten kunnen verbeteren en daarmee ook de kwaliteit van leven.

Het Radboudumc in Nijmegen heeft een speciaal maaltijdconcept ontwikkeld waarbij patiënten actief 6 keer op een dag kleine, eiwitrijke gerechten krijgen aangeboden: FoodforCare. Het Radboudumc gaat nu onderzoeken of de kwaliteit van leven en conditie van deze patiënten erop vooruitgaat als zij deze maaltijden thuis aangeboden krijgen. Het zou er ook voor kunnen zorgen dat patiënten minder klachten ervaren en daardoor minder medicatie hoeven te gebruiken.

Het NFtK ondersteunt dit voedingsonderzoek. Wilt u meehelpen?

Food for Care in de media

  • (l) FoodforCare Radboudumc
  • Bekijk hier het item wat gemaakt is over Food for Care door BNR.
  • Food for Care

Food for Care

Tijdens chemotherapie hebben patiënten met ongeneeslijke kanker vaak klachten die een negatieve invloed hebben op het (genieten van) eten. Een maaltijdconcept dat inspeelt op deze klachten zou de conditie van deze patiënten kunnen verbeteren en daarmee ook de kwaliteit van leven.

Het Radboudumc in Nijmegen heeft een speciaal maaltijdconcept ontwikkeld waarbij patiënten actief 6 keer op een dag kleine, eiwitrijke gerechten krijgen aangeboden: FoodforCare. Het Radboudumc gaat nu onderzoeken of de kwaliteit van leven en conditie van deze patiënten erop vooruitgaat als zij deze maaltijden thuis aangeboden krijgen. Het zou er ook voor kunnen zorgen dat patiënten minder klachten ervaren en daardoor minder medicatie hoeven te gebruiken. Het NFtK ondersteunt dit voedingsonderzoek.

 

Food for Care update

December, 2018

In 2017 startte in het ziekenhuis Radboudumc in Nijmegen de studie FoodforCare@home (COMPLEAT studie). Daar wordt onderzocht in welke mate een uitgekiend maaltijdconcept in de thuissituatie klachten van patiënten die chemotherapie ondergaan, kan verminderen. Het doel is hen weer meer te laten genieten van de maaltijd en hun lichamelijke conditie te verbeteren. Zij ontvingen voor een periode van 3 weken een maaltijdbox thuis met vers bereide eiwitrijke gerechten en tussendoortjes.

De coördinator van het onderzoek, diëtist-onderzoeker Vera IJmker, geeft ons een kijkje in de voortgang: ‘Onze eerste indrukken zijn positief. We krijgen veel complimenten van de patiënten over de kwaliteit van de maaltijden. Aan de reacties merk ik ook dat ze door deelname aan dit onderzoek bewuster met voeding aan de slag gaan. Het onderzoek zit nu in een fase van deelnemers werven en metingen uitvoeren. We meten wat FoodforCare voor de patiënten doet. Gaat hun lichamelijk functioneren erop vooruit en wordt het eten weer plezieriger? We hopen aan het eind van 2019/begin 2020 de conclusies van het onderzoek te kunnen melden.