Leefstijlbegeleiding bij borstkanker BREHAB

Leefstijlbegeleiding bij borstkanker - de BREHAB studie

Als arts-onderzoeker en tevens fanatiek sporter sta ik op 9 juli 2023 aan de start van de Ironman in Zwitserland Thun: 3.8km zwemmen, 180km fietsen en 42.2 km hardlopen om zo veel mogelijk geld in te zamelen voor de BREHAB studie.

Borstkanker is de meest voorkomende vorm van kanker bij vrouwen. De overleving van de ziekte neemt toe, en daarmee ook het aantal vrouwen dat te maken krijgt met de gevolgen van de behandeling van borstkanker. De overgrote meerderheid ervaart klachten als gewichtstoename, vermoeidheid, angst, slaapproblemen, negatieve veranderingen in zelfbeeld en problemen op gebied van seksualiteit. Steeds vaker rijst in de spreekkamer de vraag “Wat kan ik zelf doen?”.

Een gezonde leefstijl vermindert niet alleen het risico op borstkanker, maar ook de kans op terugkeer van de ziekte. Daarbij leidt een gezonde leefstijl tot een betere kwaliteit van leven en een verminderde kans op comorbiditeit, en daarmee tot minder zorggebruik en lagere kosten.

De urgentie voor het ontwikkelen en implementeren van effectieve leefstijlinterventies is hoog!

Als Stichting Borstkankeronderzoek Rotterdam bieden wij hierop een antwoord: met de BREHAB studie onderzoeken wij het effect van een individueel  leefstijlbegeleidingstraject bij vrouwen met borstkanker. Het hoofddoel is om de kwaliteit van leven te verbeteren door de ervaren gezondheid te bevorderen.

Om de BREHAB studie te kunnen volbrengen is financiering nodig. Daarom helpt ook het Nationaal Fonds Tegen Kanker mee om dit belangrijke project te ondersteunen. Iedere euro die ik dankzij jouw gift ophaal zullen zij tot een bedrag van 10.000 euro verdubbelen! Jouw euro wordt dus 2 euro waard! 

Met jouw donatie kan ik samen met mijn team van Stichting Borstkankeronderzoek Rotterdam de BREHAB studie tot een succes maken.

Wij willen dat iedere vrouw met borstkanker toegang krijgt tot goede, evidence based, leefstijlbegeleiding. Wil jij dit ook? Steun mij dan op de weg naar de Ironman!

14/07/2023
19:54

Diederick B.

Bekijk alle
  Bekijk alle
26/06/2023 | 20:39

Kwart Triathlon Rotterdam: Spontane ideeën zijn soms de beste ideeën.

Nadat ik mijn laatste blog had geschreven heb ik een aantal keer de vraag gekregen of ik dat vaker ging doen. Leuk om te horen natuurlijk, maarja, waar moet je in hemelsnaam over schrijven als je traint voor een triathlon? Zoals ik al zei: ik heb de afgelopen weken alleen maar gefietst, gelopen, gezwommen, gefietst, gelopen, gezwommen, gefietst en gelopen en dan weer gezwommen.  Maar, nu heb ik weer wat content. Met nog een krappe 2 weken te gaan tot de Ironman,  zijn de laatste voorbereidingen nu echt begonnen.  Afgelopen zondag vond de Tri-Rotterdam plaats: een kwart triathlon op de Willem Alexander baan. Hoewel het helemaal niet op mijn planning stond, leek het mij toch geen verkeerd idee om een keertje geoefend te hebben. Ik besloot mij last minute in te schrijven.  Het was een stralende maar bloedhete dag. En voor mij een wederzien met de Willem Alexander baan: hier heb ik in mijn jaren als wedstrijdroeister namelijk vele avonden en weekenden op het water doorgebracht. Vandaag mocht ik de baan van een ander perspectief bekijken.  Ik had geen idee hoe ik in het veld zou liggen, dus ik besloot om mij volledig te focussen op mezelf. Ik voelde me goed, en ik merkte al snel dat ik een grote voorsprong had. Op zo'n moment krijg je vleugels. Ik liep de wedstrijd ontspannen uit en kwam, met een voorsprong van 12 minuten op de nummer 2, als eerste vrouw over de finish. Heel blij mee!  Het vertrouwen is er, laat die Ironman maar komen!